Fragilitatea osoasa apare tot mai devreme, arata
statisticile. Principala cauza este carenta de vitamina D2, o problema
cu care ne confruntam cu totii. Suplimentele alimentare si expunerea la
soare sunt solutiile recomandate, dar amandoua au efecte adverse. Dar si
ciupercile pot face oasele puternice, potrivit unui studiu recent,
citat de adevarul.ro.
Degeaba luam calciu din alimente sau din suplimente alimentare daca avem carenta de vitamina D.
Fara ea, calciul nu se fixeaza in oase, iar acestea devin fragile si se
rup cu usurinta. Carenta de vitamina D este una dintre cele mai
frecvente probleme ale omului modern. Un studiu recent arata ca 59% din
populatia occidentala sufera din cauza cantitatii insuficiente de
vitamina D din organism. Vitamina D se gaseste in diverse surse
alimentare, de la pestele din conserva pana la oua, dar in cantitati
mult prea mici, atrag atentia specialistii.
„Pentru a-si acoperi necesarul zilnic, o persoana ar trebui sa manance zilnic nici mai mult nici mai putin de 25 de conserve de ton, 90 de oua sau 7,5 litri de lapte integral“,
explica prof. dr. Horatiu Bolosiu, presedinte de onoare al Societatii
Romane de Reumatologie. Necesarul zilnic de vitamina D in Europa este de
800 UI. In aceste conditii, principalele recomandari ale medicilor
pentru asigurarea necesarului zilnic de vitamina D sunt expunerea la
soare (care prezinta riscul cancerului de piele) si administrarea
suplimentelor alimentare cu vitamina D. Cea mai noua recomandare in
acest sens vine insa de la oamenii de stiinta din cadrul Facultatii de
Medicina a Universitatii din Boston.
In urma unui studiu, ei au constatat ca un consum regulat de
ciuperci poate inlocui cu succes administrarea suplimentelor cu vitamina
D. Exista, totusi, o conditie: sa lasam ciupercile proaspete la soare
timp de 30 de minute inainte de a le consuma.
Au acelasi mecanism de sinteza a vitaminei D ca pielea
In cadrul studiului american, 30 de adulti au primit zilnic, timp
de 12 saptamani, o capsula care continea fie 2.000 de unitati de
vitamina D, fie pudra de ciuperci expuse la soare, cu un nivel crescut
al acestei vitamine. La finalul celor trei luni, nivelul de vitamina D
al tuturor participantilor a fost similar, nu existau diferente demne de
luat in seama intre grupul care a primit suplimentul cu vitamina D si
cel care a primit pudra de ciuperci.
„Aceste rezultate sunt dovada clara ca un consum controlat de
ciuperci care au fost expuse la radiatii ultraviolete si care contin
vitamina D2 sunt surse excelente de vitamine D si pot acoperi carentele
in cazul adultilor tineri. Ciupercile produc vitamina D2, sau
ergocalciferol, atunci cand sunt expuse la soare in acelasi mod in care
pielea umana produce vitamina D3, sau colecalciferol. De asemenea, am
descoperit ca ciupercile sunt la fel de eficiente in asigurarea
necesarului zilnic de vitamina D ca si suplimentele alimentare cu
vitamina D2 sau cu D3“, spune prof. dr. Michael Holick, coordonatorul
cercetarii americane, publicate in revista „Dermato-Endocrinology“.
Explicatia oferita de Holick este ca ciupercile continua sa produca
vitamina D2 chiar si dupa ce au fost culese, cu conditia sa fie expuse
la soare. In SUA si in Australia, producatorii de ciuperci obisnuiesc sa
le lase la soare inainte de a le pune pe piata, insa in Marea Britanie,
de exemplu, nu exista o practica similara.
„Orice tip de ciuperci este la fel de bun. Doar scoateti-le din
ambalaj si puneti-le la soare, pe o foaie de hartie. Nu conteaza in ce
pozitie stau ciupercile, cu palaria in sus sau in jos... Important este
sa le lasati in soare timp de aproximativ 30 de minute“, recomanda prof.
Holick. Potrivit specialistului, prepararea termica nu afecteaza
dramatic nivelul de vitamina D din ciuperci. „De fapt, prin preparare
termica, vitamina D poate fi mai usor absorbita de organism“, precizeaza
Michael Holick. 100 de grame de ciuperci aduc in organism aproximativ
400 de unitati internationale de vitamina D.