Essiac-ul, un ceai celebru care a salvat viaţa a mii şi mii de pacienţi bolnavi de cancer în faze terminale, a trezit interseul cercetătorilor şi bolnavilor cronici, în egală măsură.
Numele ceaiului a fost inspirat de numele sorei medicale (Caisse) care se citeşte... invers. Tratamentul cu Essiac fost lansat la începutul anului 1921 fiind descoperit şi testat pe o rudă, de sora medicală Rene Caisse din Canada.
Trebuie respectate reţeta originală şi instrucţiunile de utilizare Ceaiul
Essiac este de fapt o formulă din opt plante, crescute, culese, făcute
pulbere şi apoi mixate respectând cu stricteţe reţeta originală.
Pulberea de plante este apoi consumată sub formă de infuzie, ce se
prepară cu respectarea instrucţiunilor de utilizare prezente în fiecare
plic de ceai. Fiecare plantă din formulă are anumite proprietăţi care
pot ajuta organismul în mai multe feluri.
Ciulinele sfânt are efecte antibioticeCiulinele sfânt este cunoscut ca având efecte antibiotice care curăţă şi stimulează sistemul digestiv.
Rădăcina de brusture, stimulent digestivFolosită
separat, rădăcina de brusture este utilizată frecvent ca stimulent
digestiv şi al apetitului, datorită stimulării secreţiilor gastrice şi
biliare. Printre afecţiunile pe care le poate trata se numără: anorexia,
afecţiunile renale, cistitele, arsurile, urcioarele, nevralgiile,
reumatismul, guta, sciatica şi o multitudine de afecţiuni cutanate. De
asemenea, elimină excesul de fluid din organism şi este o sursă de crom,
magneziu, silicon şi thiamine.
Laminaria reglează metabolismulLaminaria este o
algă brună ce conţine mult iod şi minerale rare. Ea are capacitatea de a
regla activitatea glandei tiroide şi metabolismul.
Trifoiul roşu purifică sângeleTrifoiul roşu este
utilizat pentru a purifica sângele. De asemenea, se utilizează ca
antispasmodic şi reduce simptomele de bronşită şi tusea. Se foloseşte
frecvent împreună cu brusturele şi măcrişul galben pentru tratarea
erupţiilor şi a altor afecţiuni cutanate.
Trifoiul roşu este o sursă
de mulţi nutrienţi, printre care se numără calciul, cromul, magneziul,
niacina, fosforul, potasiul, thiamina şi vitamina C. Trifoiul roşu este
considerat şi ca una dintre cele mai bogate surse de isoflavone
(substanţe solubile în apă, care se comportă ca estrogenii şi sunt
găsite în multe plante).
Isoflavonele izolate din trifoiul roşu au
fost studiate pentru eficienţa lor în tratarea unor forme de cancer. Se
crede că isoflavonele previn proliferarea celulelor canceroase şi chiar
că acestea pot distruge celulele canceroase. Testele pe animale şi de
laborator au descoperit că isoflavonele din trifoiul roşu pot proteja
împotriva dezvoltării celulelor de cancer la sân.
Ulmul are grijă de oase şi de articulaţiiScoarţa
ulmului cu coajă netedă întăreşte şi calmează mucoasele şi dizolvă
mucusul în exces din organe, ţesuturi, ganglioni limfatici şi terminaţii
nervoase. De asemenea, ajută la detoxificarea organismului şi întreţine
oasele şi articulaţiile. A fost utilizată pentru a trata afecţiuni ale
sistemului digestiv precum: gastritele, ulcerele şi colitele, precum şi
alte afecţiuni cum ar fi hemoroizii, vaginitele şi diverse afecţiuni
cutanate.
Rădăcina de revent turcesc curăţă şi detoxifică intestineleRădăcina
de revent are acţiune purgativă excelentă pentru tratarea constipaţiei
şi efect astringent care activează curăţarea intestinului. Are
proprietăţi antiseptice şi abilitatea de a curăţa toxinele depozitate în
intestin.
Năsturelul elimină celulele maligneNăsturelul
este o sursă naturală bogată în phenyl-ethyl-iso-thio-cyanate (PEITC),
care îi oferă plantei gustul piperat distinctiv. Studii ştiinţifice au
arătat că PEITC poate distruge celulele canceroase şi poate preveni
agenţii ce produc cancer să fie metabolizaţi în carcinogeni
(responsabili de producerea tumorilor maligne) şi stimulează activitatea
enzimatică implicată în detoxificarea (eliminarea) carcinogenilor.
În
anii ’90, teste ce includeau administrarea de năsturel la fumători au
demonstrat că cei care consumau câte 50 grame de năsturel la fiecare
masă erau protejaţi de o substanţă carcinogenă foarte puternică (NKK),
asociată cu tutunul şi care cauzează cancer pulmonar.
Năsturelul
conţine şi o substanţă foarte benefică organismului, cel mai des
întâlnită în broccoli şi varza de Bruxelles, şi împreună acei compuşi
prezentaţi mai sus formează o armă mult mai puternică împotriva
cancerului.
Măcrişul mărunt distruge depozitele toxiceMăcrişul
mărunt distruge ţesuturile străine, precum masele tumorale, şi
depozitele toxice din organism şi stimulează sistemul imunitar. Măcrişul
mărunt este foarte bogat în vitamine şi minerale. De asemenea, acesta
reduce inflamaţiile.
Mod de administrare
Ceaiul Essiac se poate găsi în farmaciile naturiste. Dintr-un
pliculeţ sau din 30 de grame - pentru varianta vrac - se obţine un litru
de ceai (infuzie). Acesta se administrează pe stomacul gol şi nu se
mănâncă o oră înainte şi o oră după fiecare doză. În acest interval de
două ore se poate consuma numai apă cât mai pură. Doza minimă
recomandată este de 150 ml pe zi. Doza maximă recomandată este de 150 ml
de trei ori pe zi. Aceasta se utilizează, de regulă, pentru afecţiuni
foarte grave cum este cancerul sau cancerul cu metastaze.