Toată lumea ştie că mâncarea din ziua de azi este plină de chimicale
toxice, rele pentru organism. Dar care sunt cele cele mai rele chimicale
din mâncare? Care alimente trebuie evitate şi care produse ar trebui
neapărat să fie organice?
Mercur
Multe femei, mai ales cele însărcinate, se feresc de peşte
din cauza mercurului toxic pe care acesta l-ar putea conţine. De fapt,
cu adevărat periculoşi sunt doar peştii de la capătul de sus al lanţului
trofic, adică prădătorii care adună mercur din toate celelalte specii
consumate: rechin, peşte spadă, macrou regal, etc. Carnea de peşte este
sănătoasă şi plină de acizi graşi Omega 3 şi 6, deci peştii mici şi
fitofagi (care mănâncă plante, nu alţi peşti) sunt indicaţi.
BPA (Bisfenol A)
BPA este o substanţă toxică şi cancerigenă prezentă în
mâncarea din conserve şi în cea încălzită în recipiente de plastic.
Substanţa din metale şi plastic rezistent la temperaturi înalte trece
rapid în alimente, de aceea este bine să evitaţi folosirea unor cutii
din plastic atunci când încălziţi mâncarea la birou şi să nu consumaţi
prea multe conserve zilnic.
BHA (hidroxianisol butilat)
Deşi sună greu de pronunţat, BHA se găseşte în multe
alimente consumate des de români: chipsuri, snacksuri, cârnaţi, gumă de
mestecat, cereale pentru micul dejun, etc.
Substanţa este cancerigenă şi inhibă sistemul endocrin, ceea
ce înseamnă că provoacă tulburări hormonale, ale sistemului imunitar şi
diabet.
Colorantul alimentar caramel
Deşi sună nevinovat, colorantul folosit în sucuri de tip
cola şi chiar anumite amestecuri de carne tocată de la fast food.
Colorantul din caramel conţine două substanţe chimice cancerigene şi
problema cea mare este că multă lume nu se aşteaptă ca acesta să fie
prezent în anumite alimente, cum ar fi carnea tocată. Deci amre atenţie
la listele de ingrediente de pe pachete.
Facebook Comment