Ceaiul bogat in probiotice pe care multi oameni il folosesc zilnic

Pana acum probabil ca ai auzit de kombucha, ceaiul bogat in probiotice pe care multi oameni il folosesc zilnic si care este din ce in ce mai mult apreciat de catre persoanele preocupate de un stil de viata sanatos.
Kombucha a castigat in popularitate ca o modalitate exotica si placuta de a consuma probiotice, ceea ce sprijina nepretuita comunitate a microorganismelor dinlauntrul corpului, comunitate cunoscuta ca microbiomul tau.
Pe masura ce s-a raspandit din Asia in Europa si Rusia, apoi in cele din urma in curentul sanatos alimentar occidental, au sporit semnificativ dovezile si relatarile ce ii preamaresc beneficiile.

Excelent (si delicios) suport pentru flora ta intestinala

Pentru inceput, kombucha este un produs ce livreaza ceea ce a promis. Este literalmente fermentata cu o CSBL – „colonie simbiotica de bacterii si levuri (drojdii)”, deci iti hraneste in mod generos microbiomul.
Multi oameni sustin ca imbunatateste digestia, lupta impotriva candidei si a altor microorganisme daunatoare stomacului, si chiar favorizeaza claritatea mentala (venind astfel in sprijinul a ceea ce un numar tot mai sporit de oameni de stiinta numesc „conexiunea intestine-creier”).

Amplificatoare holistica a imunitatii

Kombucha este plina de antioxidanti, ceea ce ofera un sprijin cu spectru complet pentru sistemul tau imunitar.
Si deoarece flora intestinala sanatoasa joaca un rol vital in functia imunitara, kombucha furnizeaza un impuls suplimentar rezistentei la boli. Unii experti chiar merg pana la a spune ca principala putere a sistemului tau imunitar se gaseste in microbii tractului tau intestinal (1).
Kombucha fortifica organismul la un nivel asa de profund, incat un studiu indian a demonstrat chiar ca ea protejeaza ADN-ul de deteriorari (2).

Elixir detoxifiant

Enzimele si acizii bacterieni din kombucha sunt puternici facilitatori ai detoxifierii. Ei reduc povara plasata asupra pancreasului si ficatului, astfel incat corpul tau poate sa evacueze mai eficient toxinele.
Kombucha contine chiar si un compus numit acid glucaric, care a fost subiectul a numeroase studii privitoare la cancer. Datorita calitatilor lui profund detoxifiante, acidul glucaric este extrem de eficient in prevenirea cancerului (3).

Suport indelung testat impotriva artritei

Kombucha contine glucozamine, pe care tu le poti recunoaste ca ingredient in multe medicamente ce ofera suport articulatiilor. Glucozaminele sporesc producerea de acid hialuronic sinovial, care ajuta la lubrifierea articulatiilor si le protejeaza de vatamari.
Cu mult inainte de existenta suplimentelor si chimicalelor cu nume tipator produse impotriva artritei, kombucha era apreciata pentru capacitatea ei de a preveni si trata toate tipurile de dureri articulare si intepenirea articulatiilor.

Reteta de kombucha usor de facut in casa

Pentru 4 litri
Ingrediente:
1 mama organica de kombucha
16 cani de apa
8-10 pliculete de ceai negru
1 cana de zahar nerafinat, cel mai indicat fiind zaharul brut de trestie de zahar
1 borcan de sticla de cca. 4 litri
1 bucata de panza sau servet de hartie pentru acoperirea gurii borcanului
1 banda de cauciuc
Instructiuni: Incalzeste opt cani de apa intr-o oala mare la foc mare. Adauga pliculetele de ceai si lasa-le la infuzat pentru o jumatate de ora. Odata infuzate, adauga si zaharul nerafinat si amesteca pana la completa lui dizolvare. Adauga si apa ramasa si ia oala de pe plita.
Odata ce ceaiul indulcit ajunge la temperatura camerei, toarna-l in borcanul de sticla impreuna cu mama. Asaza panza peste gura borcanului si prinde-o bine cu banda de cauciuc. Asaza borcanul intr-o incapere intunecata cu temperatura controlata si nu direct in bataia razelor de soare. Lasa-l sa stea acolo pentru doua saptamani – cu cat sta mai mult kombucha, cu atat mai sanatoase vor creste probioticele. Pentru ultimele trei pana la patru zile, gusta din amestec pana cand acesta este pe placul tau.
Cand s-a facut, scurge lichidul format si pastreaza-l la frigider pentru a stopa procesul de fermentare. Separa mama si mama„pui” care s-au format si pastreaza-le in frigider cu un pic de lichid intr-un borcan sigilat usor pana cand vrei sa mai faci o portie noua.
Daca preferi kombucha produsa de firma, asigura-te ca o consumi de la marci care nu utilizeaza tone de zahar (culturile de kombucha sunt deja hranite cu zahar pentru a le face sa creasca, asa ca nivelul de zahar din bauturile comerciale poate deveni excesiv).

Author:

Facebook Comment