Vara este singurul anotimp în care putem consuma fructe şi legume proaspete, direct din grădină.
Dacă eşti în căutarea unor fructe de sezon cu multiple beneficii, cele prezentate mai jos sunt exact ce ai nevoie.Prunele, pe lângă faptul că sunt nişte fructe foarte gustoase, te
ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase. Sunt o
importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi
fibre.
Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi
unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calităţi
antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele
umane. De asemenea, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează
stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.
Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că
sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului. Prunele
au mari proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului
natural de zaharuri. În plus, prunele mai sunt lăudate pentru că pot
alunga oboseala sau senzaţia de stres, dar şi pentru că sunt un aliat de
încredere al majorităţii funcţiilor intestinale.
Stimulează memoria
Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii
puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi
afectează memoria?
Ideale la dietă
Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice
dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din
caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000
de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând
4-5 minute elimini 30 de calorii.
Previn bolile de inimă
Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai
puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot
creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.
Sunt pline de carbohidraţi buni
Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.
Atenţie
însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care
stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a
consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi
un risc crescut de a face diabet.
Bogate în vitamina C
Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din
aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi
poate apăra celulele de o posibilă degradare.
Vitamina C ajută la
producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina şi
metionina care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în
descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.
Te feresc de cancer
O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce
ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor
vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul
roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la
prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Benefice pentru oase
Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din
aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că
promovează refacerea şi creşterea oaselor.
Combat anemia
Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia
acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe,
ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului
la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în
prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.
Tratează constipaţia
Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în ce mai des
întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia săracă în
fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului
etc.
Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o
porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind
recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care
au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal
şi conferind astfel un efect laxativ.
Previn diabetul
Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei
şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de
glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei
şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.